Continu Ondernemen is het leukste wat er is
30 januari 2020 
2 min. leestijd

Continu Ondernemen is het leukste wat er is

 

Mijn 10 stappen naar succes! zijn een hulpmiddel. Continu Ondernemen is het leukste wat er is. Onderdeel van beide tools is, dat je gebruik maakt van de vijf vragen. Vandaag de vijfde vraag die een ondernemer zich bij Continu Ondernemen niet hoeft te stellen;

Hoe lang houden we het nog vol?

Als je echt kiest voor Continu Ondernemen dan hou je het namelijk altijd vol. Dan ben je continu in actie, onafgebroken in beweging naar aanleiding van de vragen één, twee, drie en vier. Het gaat in een onderneming altijd om de continuïteit. En die komt het meeste in gevaar als er te laat in beweging gekomen wordt.

Nu kom ik veel ondernemers tegen die niet of veel te laat in beweging komen. Die dempen, zeg maar de put, als het kalf al verdronken is. Die activiteiten kom je ook veel bij de overheid tegen. Maar daar hebben we te maken met de compromis cultuur die we in Nederland kennen. Als ondernemer heb je daar geen last van, je hebt het volledig zelf voor het zeggen, dus excuses zijn niet aan de orde. Daarom hier nog maar eens de vijf waarheden die ik leerde van Dr. James Belasco. De eerste drie besprak ik eerder, de vierde en vijfde volgen nu.

1-Succes is je grootste vijand;

Veel ondernemers stoppen met bewegen als ze succes hebben. Ze denk dat dat succes blijft ook als je niets doet. Ondernemen is altijd in beweging zijn.

2-Je bent zelf het  probleem;

Als het dan ineens minder gaat, dan zoeken veel ondernemers de oorzaak vaak bij anderen. Ondernemen is regelmatig in de spiegel kijken.

3-Je bedrijf handel zoals jij handelt;

Ondernemers beseffen vaak niet dat allen die betrokken zijn bij het bedrijf (medewerkers, leveranciers, klanten) handelen naar de normen die de ondernemer stelt.

4-Ik weet wat ik moet doen, maar ik doe niet wat ik weet;

Er zijn ondernemers die heus wel weten dat ze in beweging moeten komen. Soms weten ze zelfs wat te doen. En toch komen ze niet in beweging.

5-Eerst moet ik veranderen;

Als je als ondernemer wil starten met Continu Ondernemen zal je eerst zelf moeten veranderen en het voortouw moeten nemen.De echte ondernemer is niet bang hulp te zoeken, eens met iemand te gaan praten, een klankbord te gebruiken of een coach die in staat is iemand een spiegel voor te houden. Een goede coach werkt aan gedragsverandering. Hoe lang dat proces duurt is aan de ondernemer.

Zelf werk ik als coach met mijn 10 stappen naar succes! toe richting Continu Ondernemen! Het is altijd handig een ezelsbruggetje te hebben voor een dergelijk traject.

Continu Ondernemen is voor mij;

Vragen – Win- of verliezen we, veel of weinig, wordt meer of minder, wie ligt wakker, stel ze!

Antwoorden – Ga door tot je alle antwoorden hebt op de vragen gevonden hebt.

Kansen – Maak een haalbaar plan, creëer daarmee optimaal mogelijkheden.

Actie – Realiseer je plan stap voor stap, borg het resultaat en neem de volgende stap.

Normen – Bewaak je cultuur, blijf zelf het voorbeeld, hou vast aan je plan, maak het af.

Toekomst – Denk lange termijn en pak zaken structureel op.

Indruk – Wees creatief, straal trots uit, vier je successen!

Effectiviteit – Bereik de doelen die je hebt gesteld en begin weer bij vragen stellen.

Als je dat allemaal op tijd doet en in beweging blijft, heb je altijd vakantie en dat is het leukste wat er is. In volgende artikelen ga ik uitgebreid in op mijn ezelsbruggetje.

Reactie plaatsen