5S

5S

Wat betekend 5S? Dit is een onderdeel van Kaizen of Totale Kwaliteit Zorg. de 5S-en hebben betrekking op de werkvloer en de processen die daarom heen hangen. Ze worden, zowel bij productie als bij dienstverlening, in gezet. 

1 - Seiri - Sorteren. 


Met Seiro wordt orde op zaken stellen bedoeld. Maak onderscheid tussen nodige en onnodige zaken. Schaf de onnodige zaken af. Gooi alles weg wat overbodig is en niet gebruikt wordt. Er ontstaat ruimte op de werkplek en de mogelijkheid om door te gaan naar de volgende S

2 - Seiton - Schikken.


Seiton staat voor het ordelijk opbergen van zaken. Geef de onderdelen (gereedschappen, bestanden) van het werk vaste plekken. Wees consequent en gebruik steeds dezelfde plekken. Er hoeft in het vervolg niet meer, tijdrovend, te worden gezocht naar de juiste gereedschappen, onderdelen of bestanden. De volgende stap kan gedaan worden.

3 - Seisō - Schoonmaken. 


Dit betekend, maak de werkplek schoon en houdt hem ook schoon. Seisō wordt zowel in productie als op een kantoor gebruikt. Elke dag starten op een schone werkplek geeft een hogere productiviteit.

4 - Seiketsu - Standaardiseren.


Hier wordt verschillend over gedacht. In het boek Kaizen van Masaaki Imai wordt het omschreven als Persoonlijke Netheid. Maak er een gewoonte van schoon en netjes op het werk te verschijnen. In de Lean/Sixsigma gedachte van tegenwoordig praat men over methodes die ingevoerd moeten worden om de eerste 3 S-en gewoonte te laten worden. Zoveel mogelijk zaken standaard maken.

5 - Shitsuke - Standhouden of Systematiseren. 


Ook hier wordt verschillend over gedacht. Imai praat over discipline en het aanhouden van de procedures die voor de werkplek of het proces gelden.Tegenwoordig vertaald men deze S naar het borgen van de vier voorgaande S-en, en zorgen voor continuïteit daarvan.

Zoals gezegd worden de 5S-en tegenwoordig in het Westen ook veelvuldig gebruikt. Veel consultants en management exploiteren trainen en methode. Dat is in feite voor een organisatie Seiri (onnodige zaken). De eigenaar of directie van een bedrijf moet het echt willen anders is de methode op zich al een verspilling.

kaizen

 
Reactie plaatsen