Continu Ondernemen is zorgen dat je niet wakker ligt
28 januari 2020 
2 min. leestijd

Continu Ondernemen is zorgen dat je niet wakker ligt

Mijn 10 stappen naar succes zijn een hulpmiddel voor Continu Ondernemen. Onderdeel daarvan is dat je gebruik maakt van de vijf vragen. Vandaag de vierde vraag die een ondernemer zich bij Continu Ondernemen dient te stellen; Ligt er iemand wakker van?

In de vorige artikelen ging het over winnen of verliezen, veel of weinig en wat de beweging van de winst of het verlies is. Ik heb ook aangegeven dat Continu Ondernemen te vergelijken is met een Perpetuum Mobile. Dat klopt niet helemaal, want daarbij is het de bedoeling dat een denkbeeldig apparaat eenmaal in beweging uit zichzelf blijft bewegen zonder dat dat extra energie kost.

Ondernemen kost nogal wat inspanning. Continu Ondernemen kost echter nog veel meer energie. Dus wat dat betreft gaat de vergelijking met een Perpetuum Mobile niet op!

Het gaat dus om blijven bewegen. En dat zie ik niet veel ondernemers echt doen. In beweging blijven in slechte én in goede tijden. Veelal liggen ondernemers wakker in slechte tijden. Maar dan is het vaak al te laat, dan moeten onder grote druk snel verschillende maatregelen genomen worden. Daarom gebruik ik altijd de volgende slogan (die ik ooit ergens las) ;

Heb haast als je tijd hebt, dan heb je tijd als je haast hebt.

Met andere woorden zorg dat je ook in goede tijden volledig wakker bent. Daarmee creëer je twee mogelijkheden;

  • Door de juiste beweging te houden zorg je ervoor dat je blijft winnen en dus in de goede tijden blijft. Je hebt steeds de oplossingen voorhanden.
  • Door op tijd de juiste beweging te maken, zorg je ervoor dat je voorbereidt blijft op minder goede tijden. Als die tijden aanbreken heb je voldoende tijd om de nodige aanpassingen te doen. Want wat je moet doen weet je al.

Nu is het een hele menselijke reactie om op de lauweren te rusten als het goed gaat en in paniek te raken als het minder gaat. Daarom bedacht Prof. James A.Belasco na de eerste waarheid;  Succes is je grootste vijand, een tweede en een derde verschrikkelijke waarheid;

  • 1 –  Succes is je grootste vijand
  • 2 – Ik ben het probleem
  • 3 – Mijn bedrijf gedraagt zich zoals ik mij gedraag.

Als ondernemer ben je dus zelf het probleem en niemand anders. Het komt niet door de concurrentie, want die laat je zelf toe. Ook niet door krapte op de arbeidsmarkt, want je had al lang oplossingen kunnen bedenken toen er nog genoeg arbeidskrachten waren. Niet door slecht personeel, want dan had je beter moeten selecteren of ze beter moeten opleiden. Geef dus nooit een ander de schuld van je problemen, zoek ze bij jezelf.

Kortom ga Continu Ondernemen en blijf in beweging. Want als je in beweging blijft, hoef je niet wakker te liggen. Tegelijkertijd hou je ook je bedrijf in beweging. Als je personeel hebt zien zij wat je doet en volgen dat in de regel. Hierdoor sta je niet alleen en ben je het voorbeeld wat ieder bedrijf nodig heeft.

Reactie plaatsen